Şahinbey Belediyesi

Şahinbey Belediyesi

İlimizin, 902.424 nüfuslu Şahinbey Belediyesi ile 29.01.2016 tarihinde imzaladığımız sözleşme ile başlattığımız Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrı Toplanması (KAT) projesini bölgenin tamamına yayarak yürütmekteyiz.

Diğer KAT projelerinde edindiğimiz tecrübeler ile yürüttüğümüz bu projede de Türkiye genelinde örnek bir çalışma olması doğrultusunda hareket etmekteyiz.

KAT uygulamasının en etkin bir biçimde yürütülmesi amacı ile başlattığımız KONUTLARDA MAVİ POŞET sistemi sayesinde nüfusun tamamına ulaşılarak ambalaj atıklarının diğer atıklardan ayrı biriktirilmesi sağlanmış ve toplanan ambalaj atıklarının kalitesi yükseltilmiştir.

2018 yılı itibariyle 1,5 milyon adet mavi poşet, bölgedeki tüm konutlara dağıtılarak etkin toplama sistemi kurulmuştur.

Bölgede bulunan alışveriş merkezlerine yerleştirilen Büyük Boy ve Küçük Boy Biriktirme Kafesleri ile firmaların yasal yükümlülükleri de yerine getirilerek Ambalaj Atıklarının biriktirilmesi ve geri dönüşüm zincirini tamamlanması sağlanmaktadır.

Kamu kurumlarına, hastanelere, eczanelere, okullara, işyerlerine yerleştirdiğimiz İç Mekan Kutuları ile oluşturulan biriktirme sistemi sonucu ambalaj atıklarının toplanmasında büyük verim elde edilmiştir.

Kafe, Park gibi sosyal alanlara yerleştirdiğimiz Pet Şişe Kafesleri ile doğrudan pet şişe atıklarının ayrı birikimi sağlanarak geri dönüşüm sistemine dahil edilmektedir.

Bölge genelinde cadde ve sokaklara vatandaşların ve işyerlerinin kullanımı için yerleştirilen Atık Biriktirme Konteynerleri sayesinde Sokakta Birikim uygulaması yürütülmektedir.

Eğitim ve Bilinçlendirme Çalışmalarımız kapsamında vatandaşlara doğrudan ulaşım için Bölgenin belirli noktalarına Standlar kurarak afiş ve broşür dağıtımları yaptık. Stantda görevli Çevreci Kedi ÇEVKİ ile çocukların bilinçlenmesi sağlanmıştır.

Okullarda verilen eğitimler ile Öğrencilerin sosyal sorumluluk görevi aşılanarak etkin bir toplama-biriktirme sağlanmaktadır.

Belirli aralıklarla Öğrencilere yönelik Tiyatro Gösterileri düzenlenerek farkındalık oluşturulmaktadır.

Sürdürülebilir Geri Dönüşüm Sistemi amaçlanan projede sürekli olarak yenilemeler yapılarak öğrencilerin ve vatandaşların katılımları yükseltilmektedir. Bu kapsamda Okullarda yaptığımız En Çevreci Ressam yarışması, En Fazla Ambalaj Atığı Toplayan Okul yarışması ve En Güzel Ekotasarımcı yarışmaları ile öğrenciler ve okullar ödüllendirilerek projenin alışkanlık haline dönüşmesi sağlanmaktadır.

Konutlar için yaptığımız Kapı Kapı Bilgilendirme çalışmaları ile her eve geri dönüşüm anlatılarak milli servetimizin çöpe gitmesi engellenmektedir.

Gelecek Geri Dönüşümde, Geri Dönüşüm Şahinbey’de sloganıyla çıktığımız bu yolda vatandaşlarımızın duyarlılığı sayesinde en verimli toplama sistemleri ile çalışmalarımız devam etmektedir.

Diğer Projelerimiz

  • Kilis Belediyesi

    Komşu İlimiz, 136.319 nüfuslu Kilis Belediyesi ile 20.08.2010 tarihinde imzaladığımız sözleşme ile Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrı Toplanması (KAT) projesini başlattık.

  • Oğuzeli Belediyesi

    İlimizin, 30.943 nüfuslu Oğuzeli Belediyesi ile 24.07.2008 tarihinde imzaladığımız sözleşme ile başlattığımız Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrı Toplanması (KAT) projelerine ilk adımı attık.